Thema's

17 december 2009

Nieuw wetsvoorstel regelt erkenning door meemoeder

De Commissie lesbisch ouderschap en interlandelijke adoptie (Commissie Kalsbeek) adviseerde eind 2007 over het lesbische ouderschap. Zij was van mening dat het in ieder geval mogelijk moest zijn voor de duomoeder om het kind van haar vrouwelijke partner te erkennen.

Deze aanbeveling is overgenomen in het wetsvoorstel. Als de moeder en haar vrouwelijke partner voor de zwangerschap gebruik hebben gemaakt van een bekende zaaddonor (bijvoorbeeld een vriend of familielid), kan het ouderschap van de duomoeder ontstaan door erkenning. Dit gebeurt buiten de rechter om, bij de ambtenaar van de burgerlijke stand.  

Het belang van het kind staat in deze voorstellen voorop. De duomoeder kan straks eenvoudig en snel ouder van het kind worden. Ook voorkomt de mogelijkheid van erkenning dat er een impasse ontstaat over de vraag wie de tweede juridische ouder wordt: de duomoeder of de biologische vader. De belangen van de personen die betrokken zijn bij het kind '  de moeder, de duomoeder en de bekende biologische vader ' zijn in het voorstel zorgvuldig afgewogen.
Het wetsvoorstel is hier te raadplegen. Belanghebbenden en belangstellenden kunnen tot 1 maart 2010 reageren op het voorontwerp. Bron: Ministerie van Justitie